"החממה החכמה" של זרעים גדרה-סינג׳נטה

חקלאות מודרנית

במושב אוהד בחבל הבשור, הוקמה על ידי זרעים גדרה-סינג'נטה חממת עגבניות המצויידת בטכנולוגיות הישראליות החדשניות בתחום במטרה להביא למיקסום תוצאות היבול ומתוך כך לתמוך בקהילת המגדלים בישראל.

 

המשימה שלכם היא המטרה שלנו

בחממה החכמה או בשמה הנוסף "משק המודל" הוצבו, זה לצד זה, זני העגבנייה המצטיינים של זרעים גדרה-סינג'נטה, זנים המובילים את התעשייה כבר שנים רבות, לצד פיתוחים של זנים חדשים ומבטיחים. הזנים הוצבו בעומדים שונים ובמתווה השקייה ודישון משתנים במטרה לחשוף את המגדלים לשיטות גידול חדשניות ולפיתוח פרוטוקול גידול חדש ומפורט עבור המגדלים. כדי לפתח את הפרוטוקול בצורה מדוייקת, בחרנו לעשות שימוש בטכנולוגיות ישראליות מתקדמות כדי להפיק את מירב התובנות על התנהגות הצמח, הקרקע וסביבתם. בשלב השני, לאור בחינת אנשי המקצוע והממצאים שיתקבלו מהמערכות השונות, יוסקו מסקנות ויגובשו עקרונות אגרוטכניים עמם יוכלו בעתיד המגדלים לשפר את תוצאות הזנים בעצמם בחלקות.

"המאמצים שאנו משקיעים בפיתוח משק המודל מיועדים להצעיד את מגדלי העגבניות בישראל אל השלב הבא, כשהמטרה שלנו היא להביא לשיפור ביצועי הזנים, למקסם את התוצרת ולהעניק לחקלאים את הידע הטוב ביותר שנצבר תודות לפרוייקט המיוחד של החממה חכמה."

אומר תמיר בסון, מנהל השיווק בזרעים גדרה-סינג'נטה.

"את משק המודל הקמנו בראש ובראשונה כדי ללמוד. אנו מאמינים כי יש צורך בלמידה מתמשכת כדי לשפר את ביצועי הזנים ומטרתנו היא לא רק ללמוד ולהשתפר אלא גם להעביר את הידע שנצבר הלאה כחלק מהליווי המקצועי היום-יומי שאנחנו מבצעים בשטח עם החקלאים. הפיתוחים שלנו והשותפות רבת השנים עם החקלאות הישראלית מוכיחה שוב כי ידע, פיתוחי זנים ופיתוחים טכנולוגיים הם אלו שמובילים לפסגות חדשות ושמבטיחים יבול מוצלח יותר." אומר בסון.

להנגיש את הידע

כבר זמן רב שאנו משתוקקים לחלוק את הידע שצברנו ואת ושיטות העבודה החדשניות בהן השתמשנו במשק המודל,אשר הוקם בחממה של החקלאי מאור אמזלג, מגדל עגבניות ותיק ממושב אוהד בעוטף עזה.
הנושא המרכזי ביום הפתוח היה 'חקלאות מדייקת'. זוהי שיטת גידול חדשה שפיתחנו על מנת ליישמה בשטחי גידול העגבניה בישראל. שיטת גידול זו שמתבסתת על שימוש בסנסורים, חיישנים, בינה מלאכותית וניטור אלחוטי מבוסס ענן, מבטיחה איכות ותוצרת בעלת זמן מדף ארוך. חיי המדף המשופרים באים לכלל ביטוי על הצמח ואחרי הקטיף. התוצאות המידיות הן הגדלת היבול, שיפור איכות הפרי, הפחתת עלויות המים, כמויות הדשן וכוח האדם הנדרשים לגידול. כל זאת על מנת לקדם חקלאות בת-קיימא. שיפורים אלו בשיטות הגידול הובילו לתוצאות מרשימות. לכן החלטנו להזמין את כולם ולפתוח את שנת 2023 ביום הפתוח בחממה החכמה שלנו, ולחלוק מהמידע שצברנו ובחלקה המרשימה.

ביום הפתוח הצגנו לחקלאי ישראל שילוב של זנים מסחריים דוגמת "איקראם", "טילקראם" ו-"לנסור" לצד מגוון עשיר של זני אשכול חדשים עם עמידות לוירוס הטובמו (ToBRFV), הידוע ביכולתו ההרסנית לפגיעה בצמחי העגבניה.
בנוסף הוצגו זני עגבניה מוארכת וזני צ'רי חדשים, ביניהם הזן "קורדיאל", זן מיני-פלאם נהדר שכבר הוכתר בתערוכת אגרו-משוב 2023 כזן העגבניה הטעים בישראל והוצג ביום הפתוח בקרקע וגם במצע מנותק. המומחים של זרעים גדרה-סינג'נטה חלקו מהנעשה בחממה, שיתפו בשיטות הגידול השונות, שילוב של זנים מורכבים על הכנות "אאורטה", "קארדיה" ו-"ארנולד" מבית זרעים גדרה-סינג'נטה לצד זנים לא מורכבים,  וזנים מפוצלים לצד לא מפוצלים. בנוסף, חשפה החברה בפעם הראשונה פעילות משותפת עם חברות טכנולוגיה ישראליות שונות, שכל אחת מהן סיפקה מדדים מקצועיים מורכבים במטרה להעניק לחקלאי יותר מידע על הנעשה בסביבת הצמח כדי לשפר את יכולת קבלת ההחלטות באופן יומיומי.

למעלה מ-200 משתתפים ביום הפתוח

שיתוף פעולה הדוק עם חברות אגרי-טק הישראליות

בתחילת דרכו של הפרוייקט השאפתני, נבחרו בקפידה חברות אגרי-טק ישראליות שישתלבו במערך הלמידה ויספקו לנו מגוון רחב של מדדים ופתרונות להבנת התנהגות הזנים בתנאי הגידול שיצרנו. יחד עם חברות אלו פיתחנו את חממת התצוגה המהווה כ"מתחם למחקר זני העגבניות המסחריות של החברה". המטרות שהצבנו לעצמנו עם הקמת החממה הן:

  • שמירה על הובלה בעולם זרעי הירקות ובגידול העגבניה בפרט
  • צבירת ידע לצורך שיפור מקצועיות החקלאים
  • מתן מקום לבחינת טכנולוגיות חדשניות
  • ייעול טכניקות הגידול אצלנו ויישום הטכניקות אצל החקלאים
  • צמיחה וגדילה למען מיקסום היבול

כדי להשיג את המטרות יצרנו שיתוף פעולה יוצא דופן עם שבע חברות אגרי-טק ישראליות, והגדרנו שיטות מעקב ובחינה לכל אורך תקופת הפרוייקט. לצורך הבקרה, מדי יום נערכו במשק המודל בדיקות קפדניות על ידי גבריאל כהן, האגרונום האמון מטעם החברה על אזור הבשור ועל הפרוייקט מתחילתו, וכמובן שגם על גיבושו של פרוטוקול הגידול לאור הניסיון הצבור בחברה ולאור ממצאי המערכות הטכנולוגיות.

6 דונם, 11 זנים ו-25 חלקות

המשק מתפרס על פני 6 דונם ופרוסים בו 11 זנים המחולקים ל-25 חלקות. בכל חלקה הוגדרו עומדי שתילה שונים והנחיות טיפול שונות של דשן ומים. ישנן שבע מערכות טכנולוגיות שונות אשר מיושמות במשק וכל זאת כדי לגלות עוד מידע על התנהגות כל זן, להבין את האתגרים ולמצוא את הדרך הטובה ביותר להתגבר על כל אחד. בסיס השאיפה לשיפור פרוטוקול הגידול לזנים שלנו מגיעה מהנחת היסוד שהאתגרים בעולם החקלאות צפויים לגבור ואף להתעצם עם התחזקות מגמת ההתחממות הגלובאלית, עמה נאלצים המגדלים להתמודד יותר ויותר מדי שנה. מתוך ההבנה שמשאבי הגידול אוזלים, במקביל להנחיות רגולטריות אשר מצמצמות את פתרונות הגידול הזמינים, ברור לנו שעלינו לייצר סט חדש של פתרונות ובליבם היכרות טובה יותר של צרכי הזנים שלנו לצורך מקסום פוטנציאל הגידול.

יישמנו בתוך המשק מערכת ניטור אלחוטית מבוססת ענן אשר משתלבת עם בקרי צד שלישי ומאפשרת לנו לקבל את כל המידע ולנתח אותו בצורה הטובה ביותר. יצרנו סביבות גידול שונות שכל אחת מהן מנוטרת וזאת כדי למצוא את הסביבה האופטימלית, הטכנולוגיה הנכונה וסוג הפעילות שתוביל לתוצרת מיטבית. בחינת התנהגות הצמח בשטח והוספת רובד הנתונים הם אלו שמאפשרים לשפר את אסטרטגיית ההשקיה וקובעים את כמות חומרי ההזנה הנדרשים לצמחים.

 

"לכל משך זמן הגידול אנחנו מבצעים ניטור וניתוח של המתרחש בחממה ומצליבים את הנתונים השונים על מנת להסיק מסקנות בשטח. אנו עוקבים אחר הפרמטרים המרכזיים המשפיעים על הגידול, מוסיפים או מאזנים בהתאם לצורך ובכך מבטיחים צמיחה מיטבית במינימום מאמצים והפחתת בזבוז המשאבים. תהליך הלמידה שלנו במשק היה מרתק. לכן, חשוב לנו לחלוק את הידע וליצור שיתוף פעולה שילווה אתכם, החקלאים בצורה הטובה ביותר."

אומר גבריאל כהן, האגרונום האחראי על אזור הבשור ואמון על פרויקט המשק מודל

ההישגים של משק המודל – גם אצלכם

לא בכדי, משקיעה סינג'נטה משאבים רבים בפיתוח גנטיקה חזקה ובת קיימא הדורשת פחות משאבי גידול ומסוגלת להתמודד עם הוירוסים והמחלות. זוהי האג׳נדה שהחברה דוגלת בה כבר שנים.

אל משק המודל הגיעו מבקרים חשובים רבים, ביניהם ניתן לציין גם את מר אריק פריוולד, מנכ״ל קבוצת סינג׳נטה העולמית. בסיור שערך התרשם אריק משילוב זני העגבניות המובילים והחדשים שלנו לצד פתרונות אגרי-טק חדשניים המספקים ערך רב לחקלאי.

המטרה של משק המודל היא לערוך ניסויים, לבחון נתונים ולגלות אילו טכנולוגיות מטיבות עם הזנים השונים ובאיזה אופן. כך נוצרים מודלים של למידה עמוקה שמובילים לדיוק ולתפוקה גבוהה של כל מחזור צמיחה. הניסויים שאנו מבצעים, ניתן לשחזר אותם. ההתאמות והיישום לשיפור התוצאות והרווח הסופי שלכם, החקלאים שסומכים עלינו שנה אחר שנה.

 

המטרה שלנו בזרעים גדרה-סינג׳נטה היא לעמוד לרשות החקלאים ולקדם את גידול העגבניה בישראל. יצרנו את החממה החכמה כדי שנוכל לתת לכם, החקלאים את הידע הנדרש ואת הליווי הטוב ביותר. כל זאת כדי שתוכלו למקסם את תוצאות הגידול עם תוצרת איכותית ורבה יותר.

בתמונה: מנכ"ל קבוצת סינג'נטה העולמית, אריק פריוולד בתדריך של צוות החברה