מהי מחלת פוזריום הנבילה?

פגעים, ווירוסים ומחלות
פוזריום הנבילה

מחלת ה-FOL - פוזריום הנבילה, נגרמת על ידי פטריית פוזריום (שם מדעי : Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici). ישנם כ-120 מינים של פטריות פוזריום שהן פטריות טפיליות שוכנות קרקע ממשפחת הנקטריים (Nectriaceae). פטריית הפוזריום פוגעת בשורש ובמערכת צינורות ההובלה בצמחים ומתבטאת בקמילת העלים, כימשון השורשים והפחתה ניכרת ביבול. הפטריה פוגעת במינים רבים, בין היתר, בבננה, חסה, תפוח אדמה, עגבנייה, מלון, מלפפון, קטניות, פקעות ובצלים. התמודדות עם המחלה, אשר גורמת לנזקים כלכליים כבדים מסוכנת לבריאות בני אדם ובעלי חיים אחרים, נעשית כיום באמצעות שימוש בזנים עמידים, שפותחו לאחר שנות מחקר ממושכות ויעילות מוכחת בשטח.

מיהי פטריית פוזריום הנבילה?

מיני הפוזריום הגורמים לנבילה עלולים לפגוע בלמעלה מ-150 מני צמחים מארחים. לפטריית הפוזריום נבגים בעלי יכולת שרידות גבוהה (chlamydospore) שביכולתם להימצא במצב רדום בקרקע לתקופות בלתי מוגבלות, גם ללא נוכחות של צמח מארח. הפטריה FOL, הפוגעת בצמחי העגבנייה, יוצרת נזק בלתי הפיך לצינורות ההובלה של חומרי ההזנה בצמח ומפחיתה את היבול בצורה ניכרת עד להיעדר פרי ואף התמוטטות הצמח הנגוע ומותו. בנוסף לפגיעה המשמעותית ביבול החקלאי רבים ממיני הפוזריום מייצרים מיקוטוקסינים – רעלני פטריות אשר עלולים להימצא במזונות ובתוצרת החקלאית ולהוביל לפגיעה בבני אדם ויונקים אחרים ולגרום לתסמיני מחלה שונים החל מכאבי בטן, שלשולים, הקאות, פגיעה בכדוריות הדם הלבנות, פגיעה במח העצם ועד למוות.

כיצד מתקדמת מחלת פוזריום הנבילה?

פטריית ה-FOL חודרת אל אפידרמיס שורש הצמח, מתפשטת דרך צינורות ההובלה, מתיישבת בצינורות העצה ומובילה לסתימתם. כתוצאה מכך הצמח הנגוע סובל ממחסור ניכר במים וחומרי הזנה המוביל להופעת סימפטומים של נבילה ובהמשך למותו של הצמח.

התקדמות האילוח הנגרם על ידי הפוזריום בצמח נעשה לרוב על פי השלבים הבאים - הפטרייה מזהה נוכחות של שורשי צמח מארח בקרקע באמצעות זיהוי אותות המשודרים על ידי הצמח. היא חותרת למגע ונצמדת אל פני השורש, בהמשך הפטרייה חודרת אל פנים השורש ומתבססת בתוך מערכת צינורות ההזנה והעצה. בשלב זה מתרחש שחרור ונדידת רעלנים אל חלקי הצמח.

מהם תסמיני פוזריום הנבילה?

פוזריום הנבילה FOL מתאפיין בסימני הנבילה אשר ניכרים בדרך כלל בתחילה בעלים בודדים או בקודקודי הצמיחה. במקרים רבים ניתן יהיה לראות סימני התאוששות בשעות הלילה, כאשר ישנה ירידה בטמפרטורות. ככל שמחלה מתקדמת הצמח כולו יראה סימני נבילה ללא התאוששות.

בתחילה תתרחש הצהבת העלים התחתונים, במקרים רבים ההצהבה תחל רק בצידו האחד של הצמח. בהמשך, עם התקדמות המחלה והליכי הקמילה הכלליים, הצהבת העלים תיראה, בהדרגה, גם בעלים הגבוהים יותר כאשר העלים הנבולים יתייבשו וינשרו.

בחיתוך הגבעול לאורכו ניתן יהיה להבחין בהחמה של צינורות ההובלה והשחרה של צוואר השורש. על פני צוואר השורש ניתן יהיה להבחין לעיתים בצברי נבגים אדומים או כתומים. צמחים נגועים מתאפיינים בפיחות או היעדר יבול ועלולים לבסוף להתמוטט ולמות.

איקראם – זן העגבניה העמיד בפני FOL

FOL ידוע כפתוגן הפוגע פגיעה נרחבת וניכרת ביותר בצמח העגבנייה. היעדר פתרון להתמודדות כימית או ביולוגית עם המחלה, נוכחותם העיקשת והממושכת של נבגי הפטרייה בקרקע במצבם הרדום ומיקומם עמוק בתוך הקרקע, מובילים לכך שהדרך היעילה היחידה למניעתה היא באמצעות מעבר לזני עגבניה העמידים בפני FOL. זן האיקראם, כולל מספר עמידויות פורצות דרך, בין היתר, עמידות בפני פוזריום הנבילה ומחלת הדוררת. האיקראם הוא זן עגבנייה מובחר ומבוקש המתאפיין ביבול גבוה, פרי מוצק ביותר בעל צבע אדום עז, וכן, חיי מדף ארוכים.

לחברת זרעים גדרה-סינג'נטה צוות אגרונומים מקצועי אשר תומך ומלווה את המגדלים בכל שאלה ובעיה.