מעבדה לעגבניה

מאמרים מקצועיים
03.01.2017

את זני העגבניות שמטפחות חברות הזרעים בודקים במשרד החקלאות היטב ולאורך כמה עונות לפני שהזנים המוצלחים ביותר, כאלו שהראו יבול טוב, פרי גדול וחיי מדף משביעי רצון, יוכלו להיכנס לרשימת הזנים המומלצים לחקלאים ע"י המשרד .

שלי גנץ, מדריכה ארצית לעגבניות מאכל מטעם משרד החקלאות, מספקת הצצה אל מאחורי הקלעים לבדיקת הזנים השונים. שלי משמשת כרפרנט זנים במשרד. מדי שנה נערך מבחן זנים, של משרד החקלאות בשיתוף  מופ דרום, בעונת הקיץ כדי לנסות ולאתר את הזנים המוצלחים, כאלו שימשיכו לעוד שנתיים של ניסויים ואם יעמדו גם בהן – ייצאו לדרך בהתחלה בהיקף של כ-20% מהשתילות עד ליציאה מסחרית מלאה. המטרה היא כמובן לחפש את אותם זנים שטופחו בחברות הזרעים השונות, בהן גם בזרעים גדרה, ושיודעים להתמודד עם הקשיים האקלימיים באזור שבו הם עתידים לגדול.

איך מתבצע תהליך הניסוי?

"מטפחי הזנים בכל חברה עוסקים בטיפוח הזנים שלדעתם יעמדו בהצלחה במבחנים בשטח. אנחנו במשרד החקלאות אוספים את הזנים מכל חברות הזרעים ובוחנים אותם לפי קריטריונים ברורים ומוסכמים על כולם ובאופן בלתי תלוי", מסבירה גנץ.

מה בודקים?

"בוחנים בקיץ בבתי הרשת את היכולת של זני העגבניות השונים – שרי, עגבניות אשכול, מיני פלאם ועגבניות בודדות –להניב ברמה ואיכות טובים., מסבירה גנץ, "בודקים כל זן במשך שלוש שנים כדי לוודא שלא מדובר בהצלחה חד פעמית ולראות את יציבות הזן לאורך הזמן. עם זאת, זן שהראה תוצאות לא טובות כבר בשנה הראשונה, כנראה שלא ימשיך הלאה לסבבים נוספים של ניסויים, אבל בסופו של דבר מדובר בהחלטה של חברת הזרעים אם ומה להפוך זן למסחרי".

גנץ מוסיפה: "יש כמובן חשיבות למקום הבדיקה מכיוון שכ-70% מגידול העגבניות בארץ נעשה בנגב. את הבדיקות אנו עורכים במו"פ דרום, הבוחן את תנאי הגידול בנגב המערבי. הניסוי נערך בדרך כלל במועד השתילה, בתחילת יוני, כדי שהצמחים יעברו את התקופה החמה והוא נמשך עד סוף דצמבר. בכל חלקה נשתלים 20 צמחים בארבע חזרות וכל קטיף וכל חזרה נמדדים בנפרד בתהליך שכולל מיון, שקילה ובדיקת חיי מדף".

מה הופך זן למוצלח?

"קיימים סטנדרטים מקובלים: רמת יבול, גודל פרי וחיי במיוחד מוצקות וצבע. בזני האשכולות,עגבניות ושרי,  לשדרת האשכול חשיבות רבה.זן שבלט בתחום זני האשכולות במשך כמה קייצים הוא הזן 'סופי' של חברת זרעים גדרה", אומרת גנץ. "בעקבות התוצאות, לפיהן הזן הראה יבול טוב וקיבל את ציון האיכות הגבוה ביותר במבחן, אני ממליצה להמשיך איתו לגידול מסחרי. אין ספק     ש'סופי' היא עגבניה יפה. זן נוסף של זרעים גדרה שזכה לציונים טובים הוא הזן 'מוזה'- זן חדש יחסית לעונת הקיץ. הוא הראה יבול טוב בעונה הראשונה שבה נבדק ויש חשיבות להמשיך ולבחון אותו במשך עוד כמה קייצים. בעגבניות בודדות נבדקו בקיץ שני זנים חדשים של זרעים גדרה" הראשון הוא זן חדש שמספרו 62473 שבלט השנה ביבול גבוה, פרי גדול ואיכות טובה ואני ממליצה להמשיך ולבחון אותו בעונה הבאה. הזן השני הוא 'סטראבו' שמספרו   43445  TL- אשר נראה מעניין. זן זה הניב יבול טוב. אלו הם שני זנים חדשים שכדאי לעקוב אחריהם בעונה נוספת