הנחיות הגנת הצומח למגדלי עגבניות בבתי צמיחה לקראת עונת קיץ

הנחיות גידול
06.02.2017

עם בוא הקיץ אנו עדים לעלייה במספר מזיקים כגון תריפסים, מנהרנים, אקריות (אקריות קורים, אקרית חלודה),  כנימות עש הטבק וזחלים שונים.  בתי רשת שנשתלו באביב, בעלי נוף מפותח, עלולים להיתקף במחלות שונות.  לכן, חשוב להמשיך ולבצע טיפולי מניעה כנגד מחלות נוף (בעיקר כימשון) על מנת למנוע את התפתחותם.

מחלות

קימחון/קימחונית

מחלה זאת פעילה מאוד באביב-קיץ.  תחילה היא מתפתחת בעיקר בעלים תחתונים ומבוגרים ולאחר מכן עולה לעלים העליונים.  בנוסף לכך, בשנים האחרונות נראים יותר ויותר צמחי עגבניות הנגועים במחלת הקימחון, שבשונה ממחלת הקימחונית (הנראית בצורת כתמים צהובים בצד העליון של העלה, כשבצידו התחתון נראים כתמים לבנים שהם נושאי הנבגים ונבגי הפטרייה), במחלת הקימחון נראים כתמים לבנים (תפטיר הפטרייה נושאי הנבגים והנבגים) על צידו העליון של עלה העגבנייה.  חשוב למנוע את התפתחות המחלה על-ידי הורדת עלים נגועים וריסוסים סדירים אחת לשבוע, כאשר הנגיעות נמוכה, בתכשירים מקבוצות שונות, ולבצע החלפות בתכשירים בין הקבוצות השונות ולא בתוך אותה קבוצה, כדי להימנע מהיווצרות עמידות ולשמירה על התכשירים הקיימים.  בין הקבוצות השונות  נמנים תכשירי גופרית נוזלית (המדבירים היטב גם אקרית חלודה), קבוצת הטריאזולים כגון (אופיר, סקור, באיפידן, וקטרה, אטמי, פריורי אקסטרה, פוליקור, סיסטאן, דומרק קומבי), קבוצת הסטרובילורינים (עמיסטאר, ניתן גם ליישם בהגמעה), וקבוצות חדשות/ייחודיות (נץ, סיגנום טימורקס, פולאר סרנייד, נימגרד).

חלפת

מחלה זאת מופיעה בעיקר בעלים מבוגרים של הצמח או בעלווה, עם נגיעות  גבוהה בזבוב המנהרות כאשר על הפצעים מתפתחת המחלה. במקרים אלה מומלץ לבצע טיפול יעיל כנגד המנהרנים וכנגד המחלה. ניתן לטפל בתכשירים כגון: סקור, פוליקור, וקטרה, תכשירי מנקוזב, ברבו/דקוניל.

דוררת גזע 2

מחלה זו שוברת את העמידות לדוררת גזע 1 הקיימת בקרב מרבית זני העגבנייה. סימני המחלה הם התייבשות העלים התחתונים של הצמח, וכאשר מבצעים חתך בגבעול  הצמח, מגלים החמה בצינורות ההובלה של הצמח.  חשוב לזכור שאין כרגע מקור עמידות למחלה בזנים המסחריים ותהליך הכנסת העמידות יארך מספר שנים, ולכן ההתמודדות עם מחלה זאת היא בעיקר דרך הדברה כימית בקרקע.  ניתן לבצע חיטוי קרקע בתכשירי מתאם סודיום (אדיגן, מתמור, אדוכם) בשילוב חיטוי סולארי (במשך חודש ימים לפחות) ולהשיג הדברה יעילה. במהלך הגידול ניתן לבצע טיפולי הגמעה בעמיסטאר.

מחלת כיב בקטרי בעגבניות (Clavibacter michiganense)

הקיפי השטחים הנגועים במחלה זו נמצאים בירידה מתמדת ואנו מקווים שמגמה זאת תמשך גם השנה זאת הודות לשיתוף הפעולה המוצלח בין המגדלים לבין הצוות של מיזם חוסן קלוויבקטר שאחד מתוצריו הוא העברת התרעה לחקלאים באמצעות מסרונים  ע"י מו"פ דרום באמצעות הנתונים שמספקת תחנה המטאורולוגית הממוקמת בחוות הבשור (בהשתתפות חברת Syngenta) אודות הסיכון להיווצרות טיפות דמיעה ע"ג הצמחים וכתוצאה מכך לסיכון בהדבקות הצמחים במחלה. חשוב להקפיד להימנע מלנגוע בצמחים כאשר יש התרעה על סיכון גבוה בהדבקת צמחים במחלה - בתנאים של לחות יחסית גבוהה בלילה או ימי גשם.

מזיקים

תריפסים קליפורני

מזיק זה מתחיל להיות דומיננטי בעגבנייה כאשר נצפו בעונה שעברה לא מעט חלקות באזורים שונים בארץ עם נזקים של וירוס הנבילה של העגבנייה (TSWV) המועבר ע"י תריפס זה. עיקר הנזק נראה בעונת האביב בו אוכלוסיות התריפסים נודדות מהפרחים המצויים בשפע בטבע אל תוך בתי הצמחה דרך רשתות  ה 50 מש. ישנם מספר תכשירי הדברה המדבירים ביעילות את התריפסים,בניהם תכשירי אבמקטינים (ורטימק ופרוקליים) וטרייסר.

כנימת עש הטבק

מזיק המצוי באוכלוסיות גבוהות החל מחודש יולי ועד לסוף אוקטובר, ונחשב למזיק בעייתי ביותר בשל נזקי היותו  נשא של וירוסים שונים, ביניהם וירוס צהבון האמיר של העגבנייה  ווירוס הכלורוזה של העגבנייה (Tomato chlorosis  virus).  הנראה יותר ויותר באזורים שונים בארץ, אשר הסימפטומים המאפיינים וירוס זה הם כלורוזות והצהבות עלים (הנראים כמו סימני מחסור במגנזיום) ולעיתים נראים גם כתמי צבע על הפירות. כיום יש לזרעים גדרה מספר זני עגבניות בעלי עמידות לווירוס צהבון האמיר השומרות על תכונות אגרוטכניות המקובלות (כגון הזן פרוואטי). מומלץ לבצע טיפולי הדברה  במיוחד בחודש הראשון של הגידול, ולהחליף בין קבוצות שונות של תכשירים בכדי למנוע שבירת עמידות של הזנים והיוצרות אוכלוסיות של כנימות עש העמידות לתכשירי הדברה.  קבוצה 1: נגזרות ניקוטין (מוספילן, קונפידור ודומיו, אקטרה, קליפסו, ואיפון).  קבוצה 2: פגסוס.  קבוצה 3: אויסקט (לא יותר מפעמיים, כי הוא עלול לצרוב).  קבוצה 4: קרטה סמש.  קבוצה 6: אוברון (מדביר גם אקריות)

אקריות קורים ואקרית חלודה

את האקריות ניתן לאתר תחילה באזורים הסמוכים לרשתות.  גילוי מוקדם מונע ריסוס מיותר.  מומלץ לרסס תגובתי עם ההופעה הראשונית נגד הבוגרים באחד מקבוצות התכשירים המדבירים את שני מיני האקריות. חשוב להגיע לכיסוי מירבי בצד התחתון של העלים שם מצויים מרבית האקריות ובגלל   שמרבית התכשירים הקוטלים אקריות אינם סיסטמיים.

זבובי המנהרות

מזיק זה פעיל מאוד בעונת האביב ויכול לגרום לנזקים רבים.במקרה של הופעה ניתן לטפל באחד מהתכשירים הבאים: אבמקטין, אוויסקט (לא יותר מפעמיים כי הוא עלול לצרוב) טריגרד, טרייסר (יעיל גם נגד זחלים קטנים ותריפסים).

טוטה אבסולוטה

מזיק ממשפחת העשים התוקף צמחים ממשפחת הסולניים (תפוא"ד, פפינו, פלפל וסולנום) אך את עיקר הנזק הוא גורם לצמחי העגבנייה. מחזור החיים של המזיק: ההטלה נעשית בד"כ בצד התחתון של העלים, בביצים בודדות. אורך הדרגה הראשונה של הזחל הוא 0.9 מ"מ ואורך הדרגה הרביעית הוא 7.5 מ"מ. אורך הבוגר הוא כ-10 מ"מ. מחזור החיים מביצה ועד לבוגר הוא בין 25-30 יום. סימני הנזק של המזיק הם יצירת מנהרות ע"ג העלים בדומה לזבוב המנהרות.  דרגות הזחל 2-4 עלולות לצאת מהעלים ולחדור אל תוך הפרי בד"כ דרך העוקץ של העגבנייה ולכן קשה לזהות אותו (דומה מאוד לצורת החדירה של עש הפקעות). ההתמודדות כנגד נזקי טוטה אבסולוטה בעגבניות כוללת מגוון רב של אמצעים בניהם: מלכודות פרומון יעילות מאוד לניטור וללכידה המונית (mass  trapping), סניטציה (סילוק קטעי צמחים נגועים והרחקתם), אויב טבעי- Nesidiocoris tenuis שהוא רכנף המצוי באוכלוסיות גבוהות בטבע יעיל  בהדברת המזיק והמותאם היטב לצמחי העגבנייה, והדברה כימית הכוללת את התכשירים:קורגן  אוונט, טרייסר, פרוקליים, מוליט.

הערה חשובה: לפני כל יישום יש לבדוק בקפידה את רישוי תכשיר ההדברה לגידול. אם הגידול מיועד ליצוא, יש לבדוק מול חברת השיווק אם הוא מורשה, בנוסף לימי ההמתנה לפני הקטיף, והאם מותר לשלבו עם דבורים או עם אויבים טבעיים בחממה.

* כל ההמלצות הנכללות בפרסום זה הן בגדר ייעוץ מקצועי בלבד. על כל מי שפועל לפיהן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים. ביצוע על פי הייעוץ דלעיל, הינו על אחריות המבצע בלבד. תנאים ונסיבות מקומיות משפיעים במידה רבה על התוצאה הסופית של הגידול. לפיכך, לא תישא חברת זרעים גדרה בכל אחריות לתוצאות הגידול.