infoהמידע בדף זה מתבסס על הפרקטיקות המובילות בתעשייה ואינו מהווה ייעוץ ואינו יכול לשמש כהמלצה מקצועית מומחית. המידע בדיעבד לבדו אינו מספיק כדי לאבחן או לטפל בכל מחלת צמחים.
סינג'נטה הייתה הראשונה שהכריזה על עמידות לנגיף הטובמו (ToBRFV), נגיף הכתמים החומים בעגבניה, כבר בסוף שנת 2020 והזנים המסחריים הראשונים נשתלו בתחילת שנת 2021. מאז, המשכנו לעשות לילות כימים כדי לספק פתרונות למגדלי עגבניות.
"לנגיף הטובמו השפעה משמעותית על המגדלים. למעשה, המגדלים עלולים לאבד עד 70% מהיבול בשל הנגיף, והוא מתפשט במהירות"- אמר רוד קאגמן, ראש יחידת גידול העגבניה בסינג'נטה
כיום, יש ברשותנו זנים העמידים לנגיף הטובמו, ועוד רבים שנמצאים בשלבי פיתוח שונים. "עמידות גבוהה לנגיף הטובמו היא חלק מהתכונות של צינור המוצרים שאנו מתעתדים לפתח בשנים הקרובות", מסר רוד קאגמן, ראש יחידת גידול העגבניה בסינג'נטה.
נמשיך ללמוד ולגלות דרכי פעולה חדשות ליצירת עמידות נגד ToBRFV מתוך מחשבה על התמונה הגדולה. בין אם זה מחלת עלים או ToBRFV, אתה צריך חבילת עמידויות שמעניקה לך ביטחון מול כל איומי המחלה העיקריים - לא רק החדש ביותר. "בסופו של יום, אנחנו צריכים להציע למגדל זנים עם יבול מסחרי טוב ובאיכות טובה" אומר סטפן לה קארו, מנהל פורטפוליו סינג'נטה בתחום עגבניות לא מסיימות. "מסיבה זו, אנחנו בוחנים המון זנים כדי למצוא את ההתאמה הנכונה".
המחקר המתמשך מתוכנן להרחיב את אפשרויות העמידות נגד הנגיף ולספק כמה מוצרים בעלי מנגנוני עמידות שונים. אמצעי הגנה חדשים יספקו פתרונות עמידים וארוכי-טווח נגד נגיף הטובמו, המתפתח במהירות.
זנים נוספים בעלי עמידות לנגיף מצויים כעת בשלבי פיתוח
מדריכים ועזרים שיסייעו בהתמודדות עם נגיף הטובמו
נגיף הטובמו מופץ מופץ בקלות רבה באמצעות נגיעות בבגדים, נעלים, תכשיטים וכל כלי שבו השתמשתם לטיפול בשתילי עגבניות נגועים. היצמדות לכללי היגיינה נוקשים כאשר מבקרים בחממות, תעזור למגדלים ולמבקרים להגביל את העברת הנגיף ביניהן. פעלו על פי הכללים שלהלן כדי להקטין את התפשטות הנגיף:
- אם אתם נמצאים באזור נגוע, הקפידו שלא ללכת לבקר בחממות או שדות נוספים עת שאתם לבושים באותם בגדים, נועלים אותן נעליים, וכו'.
- כאשר אתם מגיעים לחממות, השתמשו בחומר חיטוי יעיל על הידיים, המשקפיים והנעליים, ו-וודאו שבגדיכם נקיים משאריות צמחים.
- הימנעו מביקור במספר חממות באותו יום.
- אל תעבירו עגבניות, פלפלים או כל חומר צמחי אחר מחממה אחת לאחרת.
- הימנעו מלהיכנס לחממה כשאתם עטויים בתכשיטים, שעונים, אביזרים או טלפונים.

צ'ק ליסט סניטציה
בין שאתם מבקרים בחממות בכל יום, או שאתם אורחים, חשוב להיצמד לכללי ההיגיינה כדי להפחית את התפשטות נגיף הטובמו.
הורידו את הרשימה בקלות והפיצו אותה בין כל באי החממות שלכם. הקפידו לתלות אותה במקום בולט בו יוכלו גם המבקרים ללמוד אותה.
נגיף (וירוס) הטובמו, או בשמו המדעי ToBRFV = Tomato Brown Rugose Fruit Virus, הוא נגיף שהתגלה לאחרונה וקשור לנגיף ה-TMV וה-ToMV. הוא פוגע בעגבניות ובפלפלים ושמו המלא בשפה העברית הוא נגיף הכתמים החומים בפרי העגבניה. שלא כמו נגיפי טובמו אחרים, נגיף הטובמו הזה שובר את גן Tm-22 בעגבניות שמספק עמידות לנגיף טובמו מסוג TMV ו-ToMV. במידע ששותף עם הציבור נאמר כי גן-L בפלפלים שמספק עמידות לנגיף הטובמו, עשוי להיות יעיל גם נגד נגיף הטובמו מסוג ToBRFV. עם זאת, מידע זה לא נתמך עדיין בהוכחות מדעיות ועלול אף להביא לכך שחומרי פלפל יהיו בבחינת מקור נסתר לזיהומים, אם הפלפל לא הובא בחשבון כאלמנט מזהם.
תסמינים הנגרמים על ידי נגיף הטובמו בעגבניות דומים לאלה שנגרמים על ידי נגיפי טובמו אחרים בצמחים רגישים: דפוס פסיפס על העלים, היצרות העלים, נמק בגבעולים, גביעונים או פטוטרות ו/או כתמים צהובים על הפירות. הסיכון הגדול הוא שהתסמינים עשויים להיחשב בטעות כתסמיני PepMV או TSWV. חשוב מאוד שצמחים חשודים יידגמו ויבדקו על ידי מעבדה מוסמכת.
נראה שההשפעה של נגיף הטובמו על גידולי פלפל הייתה נמוכה עד כה.
דווח על התפשטות מהירה של הנגיף ברחבי ישראל. בשנת 2018 נמצאו גידולי עגבניות במקסיקו, ארצות הברית, גרמניה ואיטליה כשהם נגועים בנגיף. מאז, נמשכה ההתפשטות למדינות אחרות, ובמקביל נעשו ניסיונות למגר את הנגיף. לדוגמה, גרמניה הצליחה להשתחרר מנגיף הטובמו באמצעות אמצעי חיטוי משמעותיים.
בארה"ב ובאיחוד האירופי קיבל נגיף הטובמו מעמד של הסגר, מכיוון שההשפעה על היבול עלולה להיות מכרעת.