קישוא - האבקה בעונות הקיץ והחורף

הנחיות גידול
קישוא זוקיני מסוג מיקונוס

תנאים אקלימיים להאבקה: הטמפרטורות האופטימאליות להאבקה בפרחי קישוא הן C 180 – 250. מכאן משתמע שהעונות המתאימות ביותר לגידול קישוא הן אביב וסתיו. אולם, כיוון שהדרישה לקישואים קיימת כל השנה, יש צורך לגדל אותם בכל עונות השנה. במזג אוויר חם או קר, האבקה הכבדה והדביקה, לא תמיד חיונית ולעתים כלל אינה קיימת.

העברת האבקה: לצמח הקישוא פרחי זכר ופרחי נקבה, שחייבים להיפתח בו-זמנית על מנת שתתקיים העברת אבקה מפרחי הזכר אל פרחי הנקבה. דבורים נמשכות אל הפרחים על ידי האבקה ו/או על ידי הצוף, הנוצרים בפרח. לפרחים משך חיים של 4 בערך שעות.

העברת אבקה יכולה להתבצע על ידי חרקים שונים, אך דבורת הדבש Apis mellifera היא מאביק העיקרי. דבורת הבומבוס, Bombusterrestris, פועלת בחורף באותה יעילות בחממות ובבתי רשת. האבקה טובה מתקיימת לאחר 6 – 8 ביקורים של דבורת הדבש בפרח. כאשר משתמשים בדבורת הדבש, יש לפזר 2 – 3 כוורות ל 10  דונם עם 50 – 60 אלף דבורים בכל כוורת. הכוורות תמוקמנה בתחילת השורות, רק לאחר הופעת הפרחים הראשונים.

שעות ההאבקה והזמן להפריה: העברת האבקה מתחילה השכם בבוקר, עם פתיחת הפרחים, ונמשכת עד שהצלקת אינה מסוגלת לקלוט עוד אבקה ו/או שהאבקה נגמרת. בדרך כלל, האבקה נגמרת בערך בשעות הצהריים, ובימים חמים אף מוקדם יותר. לאחר נחיתת גרגרי האבקה על הצלקת, הם שולחים צינורית המתארכת כלפי מטה אל השחלה. התהליך נמשך כ-20 שעות. סך כל הזמן מהאבקה להפריית השחלה הוא כ-24 – 36 שעות.

עקה והאבקה: גורמי עקה סביבתיים כמו חום, קור, חול וגשם עלולים להקטין את יעילות ההאבקה ואת חיוניות או נוכחות האבקה. מזג אוויר קר גורם לפרחי הנקבה להופיע לפני פרחי הזכר, ובשל הזמינות הנמוכה של אבקה נגרם איחור בהתפתחות הפרי. רמות נמוכות של קרינה וטמפרטורות גבוהות גורמות להקטנת מספר פרחי הנקבה וכתוצאה מכך, למספר קטן יותר של פירות.

הפחתת כמות האבקה וחיוניותה: כאשר כמות האבקה נמוכה או שהיא אינה חיונית, בדרך כלל בתנאי אקלים קר או חם במיוחד, מומלץ לרסס הורמונים על מנת ליצור פירות פרתנוקרפיים. הרכב ההורמונים מבוסס על האוקסין אינדול אצטיק אסיד Indolacetic acid(IAA). תכשירים מסחריים הם "אגריטון" ו"פרוטון". הריכוז המומלץ לריסוס הוא 0.06% - 0.10% (6 – 10 גרם ל-10 ליטר מים). יש להקפיד למלא אחר הוראות היצרן.

יישום הריסוס ההורמונלי: במזג אוויר קר או חם, כאשר הצמחים נזקקים לסיוע בהאבקה, יש לרסס את אמיר הצמח משך 2 – 3 שניות בלבד. חשוב מאד להתייחס למספר הפרחים הנקביים, חשוב שכל פרי יקבל ריסוס וזאת לפי קצב התפתחות הצמח והופעות הפרחים הנקביים המופיעים על הגבעול ולקבוע את תדירות הריסוסים בהתאם. בקיץ, תדירות הריסוסים רבה יותר מאשר בחורף. פרחים שלא נפתחו ירוססו רק פעם אחת, בין אם הם נמצאים באמיר ובין אם מיקומם נמוך יותר על הגבעול. מומלץ שלא לרסס פרחים פתוחים. פרח שלא יקבל הורמון לא יופרה וינשור.

לסיכום

צמחי הקישוא מאד רגישים לתנאי טמפרטורות קיצוניות ועל כן ישנם קשיים בהאבקה בתנאי קור או חום קיצוניים. במצבים אלו הקישוא זקוק לעזרה והשימוש בהרומונים לטובת האבקה יכול להיות יעיל הן בשטח פתוח והן בחממות. 

קישוא זוקיני מסוג מיקונוס
mikonos_f.png