המלצות סיום גידול והכנות לקראת העונה

כללי 

לקראת סיום הגידול והכניסה לתקופת הסניטציה (בערבה) ביצוע מספר פעולות לפני השתילות הבאות עשויות לשפר את הצלחת הגידול בעונה הבאה כגון עקירת הצמחים והספיח, ביצוע חיטויי קרקע, והכנת המבנים לקראת השתילה.

סיום גידול

מהניסיון שנצבר בשנים האחרונות עולה כי יישום של אחד מתכשירי מתאם סודיום במינונים של 15-12 ליטר/דונם בסוף הגידול, (בחלקה הנגועה במחלות) או בקונדור במינון של 8 ליטר/דונם (בחלקה הנגועה בנמטודות), עשוי לתרום להדברת פגעים הנמצאים בשורשי הצמח טרם התפתחות גופי תשמורת העמידים יותר לתכשירי החיטוי. בנוסף קטילת הצמח על כל חלקיו מאפשרת ייבוש מהיר יותר, ולכן עקירת הצמחים והוצאתם מהמבנים נעשית ביעילות רבה.

הכנת הקרקע לחיטוי

השלבים להכנה נכונה של הקרקע לחיטוי:

1. סילוק של שאריות צמחים מהשטח, כולל שורשים. פעולה זו עשויה להפחית את אילוח הקרקע במחלות שורש ובנמטודות וחשובה בעיקר באדמות, הנגועות במחלות שורש ווירוסים גם כשמתכוונים לבצע חיטוי קרקע. ככל שכמות המידבק (אינוקולום) בקרקע קטנה יותר, כך גדלה יעילות החיטוי.

2. התבוננות בשורשי הצמחים הנשלפים מהקרקע ובכך ניתן לגלות את סוגי הפגעים ומידת תפוצתן ומיקומם בשדה. ובכך להתאים את סוג החיטוי.

3. פיזור הקומפוסט לפני החיטוי, כדי למנוע אילוח מחודש של הקרקע, בפגעים המצויים בקומפוסט או דבוקים לכלי הפיזור.

4. השקיה להרטבת חתך הקרקע לעומק 50 ס"מ. כארבעה שבועות לפני החיטוי. אם אין מתכוונים לבצע שטיפת קרקע לאחר החיטוי, רצוי להרטיב לעומק הדרוש כהשקיית יסוד. 

5. השקיות קלות לשמירה מתמדת על לחות הקרקע עד למועד החיטוי. פעולה זו מגבירה את רגישות הפגע לתכשיר החיטוי, גורמת לתפיחת זרעים "קשים" של עשבי בר ולהתעוררות נמטודות, ולתנאים לקבלת תוצאות טובות יותר בהדברת הפגעים.

6. פריסת צינורות טפטוף באופן שיגרום לתכשיר החיטוי להגיע לכיסוי מלא של הקרקע המחוטאת ובכך לקטול את גורם המחלה. חשוב לזכור, תכשירי החיטוי המקובלים כיום בעיקר תכשירי מתאם סודיום וקונדור הם נוזלים המיושמים דרך מערכת ההשקיה, לכן פריסה וחלוקה נכונה של שלוחות טפטוף בקרקע הלוקחת בחשבון את המרחק בין הטפטפות והמרחק בין השלוחות באופן שיאפשר למים להגיע אל כלל האזורים הדורשים חיטוי, יקבע במידה רבה את יעילות החיטוי. בכל מקרה, חשוב לפרוס לפחות שתי שלוחות טפטוף לערוגה.

7. פלסטיק לחיפוי: פורסים פוליאתילן שקוף בעובי של 40 מיקרון.

תכשירי לחיטוי קרקע המורשים ליצוא בפלפל:

תכשירי מתאם סודיום: (אדיגן אדוכם, מתמור)

התכשירים הללו הינם תמיסות נוזליות המוחדרות לקרקע באמצעות מערכת ההשקיה. כמות המים הנדרשת תלויה בעומק הקרקע בו מצוי גורם הפגע ובסוג הקרקע.

במצעים, בתערובת טוף+ כבול דרושה כמות מים של 1.5-3 מ"ק מים להחדרת החומר לעומק ס"מ 1.

המינון: 40 ליטר/דונם (בהתאם לתווית). מרחק מינימום מבתים ובעלי חיים-100 מ'. השתילה תעשה 30-21 יום מתום החיטוי . אין לבצע חיטוי כאשר טמפ' היום נמוכה מ-15 מ"צ. מומלץ להשאיר את החיפוי לפחות 10 ימים ולהסירו לפחות שבוע לפני השתילה.

יתרונות

- מדביר: מיני פטריות-פיתיום, קשיוניה, דוררת (הדברה חלקית), הדברת עשבייה קיימת, ומניעה חלקית של העשבים.

- נוח וקל ליישום  באמצעים פשוטים  יחסית, החומר מתפרק בקרקע תוך מס' שעות לתרכובת רעילה (מתיל איזו תיוציאנט M.I.T ) ותוך שבוע עד 10 ימים מתפרק לגזים,H2S ,SO2 ו CO2.

- הודות למסיסותו הגבוהה של החומר ניתן לקבל חיטוי לעומק רב יותר. 

- נוח לחטא את שולי החלקות, ליד עמודי תמיכה ועמודי הדלייה. 

חסרונות 

- אינו יעיל בהדברת נמטודות עפצים, מחלות בקטריאליות ועשבים רב שנתיים מסוגים שונים. 

- נגר עילי או תחתי עלול לגרום לנזקים בחלקות סמוכות.

- בעקבות שימוש רב שנים בתכשיר זה התפתחו אוכלוסיות של מיקרואורגניזמים בקרקעות שונות ברחבי הארץ אשר גורמים לפירוק מואץ של התכשיר לפני שהוא מבצע את פעולת ההדברה של גורמי המחלה.

קונדור/אגרוצלון

הקונדור הינו תרכיז מתחלב המוזרק לקרקע באמצעות מערכת ההשקיה ומיועד להדברת נמטודות יוצרות עפצים ונמטודות חופשיות בקרקע. שימוש בתכשיר מחייב רישיון מיוחד הניתן לאחר השתתפות בקורס של משרד החקלאות. התכשיר פוגע גם במזיקי קרקע . שימוש בקונדור עשוי להפחית שיבוש בעשביה (כולל עלקת). התכשיר הופך לגז , שבא במגע  עם פגעי הקרקע השונים ופוגע בחיוניותם. בסופו של דבר מתפרק התכשיר ל – CO2 , מים וגז כלור שמתנדף. התהליך נמשך מימים ספורים  למספר שבועות, בהתאם לטמפרטורת הקרקע. התכשיר פוגע בצמחים קיימים. ולכן ניתן להשתמש בתכשיר רק לפני שתילה ומחייב חיפוי קרקע בפוליאתילן.

יש להמתין  2-3 שבועות מיישום עד השתילה תלוי בעונה.

יתרונות

- מדביר את כל מיני הנמטודות, מזיקי קרקע, ועשבים קשי הדברה כדוגמת העלקת.

- הקונדור נוח וקל ליישום  באמצעים פשוטים יחסית. 

- הודות למסיסותו הגבוהה של החומר ניתן לקבל חיטוי לעומק רב יותר בהשוואה לנמטוצידים אחרים. 

חסרונות

- תכשיר בעל רעילות גבוהה לחי ולצומח ומחייב הקפדה מרבית על יישום ואכסון. 

- אינו מדביר מחלות הנגרמות ע"י פטריות וחיידקים. 

- חומר קורוזיבי העלול לתקוף מתכות כגון אלומיניום, מגנזיום, אבץ, קדמיום, בדיל  וכן פלסטיק מסוג PVC וגומי.

פלדין

תכשיר חדש המכיל את החומר הפעיל DMDS שהוא חומר המצוי באופן טבעי בצמח השום. פלדין מיועד לקטילת נמטודות יוצרות עפצים ולהפחתת השיבוש בעשבים.הנגע ייקטל אך ורק בתחום המושקה. מידה והרטבת הקרקע לא תהיה מלאה עלול להיות אילוח חוזר. יישום התכשיר נעשה דרך מערכת הטפטוף. יש להמתין 14 ימים לאחר הזרמת התכשירו לשתול לפחות 7 ימים לאחר מועד הסרת החיפוי.

יתרונות

- מדביר את כל מיני הנמטודות, מזיקי קרקע, ועשבים כדוגמת רגלת הגינה ושיבולת שועל.

- "מטאטא חדש" ברוב המקרים בשנים הראשונות ליישום תכשיר הוא בעל יעילות גבוהה.

חסרונות

- אין מידע על הדברת מחלות הנגרמות ע"י פטריות וחיידקים בפלפל.

- התכשיר דליק מאוד.עלול לגרום לנזק בשאיפה, במגע בעור ולגירוי העיניים.

- התכשיר רעיל ליצורים החיים במים,עלול לגרום להשפעות שליליות ארוכות טווח לסביבה המימית.

חיטוי סולרי

חיטוי זה גורם לקטילה באמצעות חימום הקרקע של גורמי המחלה ע"י חיפוי הקרקע ביריעות פוליאתילן למשך 6 שבועות, בתקופה שבין מחצית יוני - עד אוגוסט. בתקופה זאת הקרינה הינה מקסימאלית וגורמת לחימום הקרקע לטמפרטורות גבוהות בשכבת הקרקע העליונה היורדת עם הירידה לעומק הקרקע. הטיפול יעיל למגוון רחב של גורמי מחלות קרקע, נמטודות חופשיות ועשבים. ניתן לשלב חיטוי סולרי עם תכשירי מתאם סודיום או קוטלי נמטודות כגון: קונדור בשליש האחרון של תקופת החיטוי. באופן זה מושגת הדברה יעילה יותר.

יתרון: אינו פוגע בסביבה ואינו מותיר בקרקע שאריות מזיקות, חשוב מאד לגידול אורגני.

חסרון: מוגבל לתקופה קצרה בשנה, אינו יעיל בהדברת נמטודות עפצים, דורש  שמירה על יריעות פלסטיק זמן רב מפני פגיעה של בעלי חיים.

קומפוסט

פיזור קומפוסט, נעשה לצורך מילוי מאגר יסודות ההזנה בקרקע (בעיקר יסודות המקרו)  משפר את מבנה הקרקע, מכניס מיקרואורגניזמים מועילים, ומעלה את תכולת החמצן באזור בית השורשים (במיוחד בקרקעות בעלות תכולה גבוהה של לס/סילט). לצד היתרונות חשוב לוודא שהקומפוסט בשל והוכן כראוי ועבר תהליך קומפוסטציה במשך תקופה של 5 עד 6 חודשים ונבדק במעבדה מוסמכת. כאשר הסימנים העיקריים לקומפוסט איכותי הם שהוא אינו חם אינו מדיף ריח, ללא רגבים ולח. קומפוסט אשר לא הוכן כראוי ומכיל את אחד מהרכיבים הלא רצויים בתוכו (בעיקר עודפי אמוניה או עודפי מלחים) גורם לפגיעה קשה בשורשי הצמח ולעיכוב בקליטה והתבססות השתילים, ובנוסף לנגיעות בגורמי מחלות שורש (בעיקר פיתיום). בנוסף יש לוודא שפיזור הקומפוסט על הקרקע יהיה אחיד.

נקודות שיש לבדוק בהכנת מבנים לקראת העונה הבאה

בדיקת תקינות קינות מערכת הטפטוף ושטיפת הטפטפות בחומצה (זרחתית או גופריתית) בכדי למנוע סתימות. 

בדיקת תקינות רשתות המבנה וסתימה או החלפה של רשתות קרועות.

השמדה של עשבייה מסביב למבנים בכדי למנוע אילוח במזיקים ובמחלות.

* כל ההמלצות הנכללות בפרסום זה הן בגדר ייעוץ מקצועי בלבד. על כל מי שפועל לפיהן לנקוט בכל אמצעי הזהירות הנדרשים. ביצוע על פי הייעוץ דלעיל, הינו על אחריות המבצע בלבד. תנאים ונסיבות מקומיות משפיעים במידה רבה על התוצאה הסופית של הגידול. לפיכך, לא תישא חברת זרעים גדרה בכל אחריות לתוצאות הגידול.